sâmbătă, 28 martie 2015

Diversificarea

Introducerea alimentelor pas cu pas

După trecerea primelor patru luni de viață (cel mai devreme) și nu mai târziu de începerea celei de-a șaptea luni, ar trebui să crești diversitatea dietei bebelușului tău și să înlocuiești treptat mesele de lapte cu alte alimente. Bebelușul este pregătit la această vârstă pentru alimente solide și crește atât de mult, încât laptele (de mamă sau formulă) singur nu îi mai aduce suficientă energie și nutrienți, în special fier.
Diversificarea se referă la toate celelalte alimente, altele decât laptele de mamă sau formulă (lapte praf): legume, fructe, cartofi, ulei, carne, cereale, și mâncărurile în care acestea sunt puse. Fiecare dintre aceste alimente are un rol important în îngrijirea bebelușului și este introdus la un anumit moment al dietei. De exemplu, oferirea regulată de carne sugarului și copilului mic îi asigură necesarul de fier.

Budincile și piureurile din comerț

Pentru diversificare, îi poți oferi bebelușului diferite budinci sau piureuri cumpărate. Atât timp cât copilul tău nu are nevoie de porții mari, acestea sunt foarte practice. Totuși, aceste produse conțin diferite condimente și bulionuri. Refamiliarizarea copilului cu budinci preparate în casă poate fi îngreunată de gustul ușor diferit. De aceea, este bine să verifici mereu lista ingredientelor: 
  • este preferabil să alegi produsele care conțin doar ingrediente ce apar și în rețetele de diversificare;
  • renunță pe cât posibil la produsele cu adaos de sare, arome sau gust dulce intens.
Avantajul budincilor preparate în casă este că poți oferi o mult mai mare varietate de arome. Bebelușul tă se va obișnui mai repede cu o gamă variată de gusturi și își va folosi mai mult ”simțul gurii” (de la atingerea inițială a alimentelor cu palatul - cerul gurii -, prin masticație, până la înghițirea mâncării, copilul va experimenta textura, consistența, duritatea/delicatețea alimentelor). Conform studiilor, o varietate în dietă începută devreme îi determină pe copii să accepte mâncăruri noi mai ușor. Este bine ca preparatele să fie mereu oferite proaspete.
Budincile sau piureurile oferite în biberon sunt descurajate, în special la masa de dinainte de culcare. Pot duce la supraalimentare și la apariția cariilor de biberon. Aceste nu trebuie oferite în biberon, ci cu lingurița.

De la 5 la 7 luni: legume, carne și piure de cartofi

Diversificarea începe de regulă între 5 și 7 luni, cu legume și piure de cartofi cu carne.
  • Oferă-i copilului la masa de prânz câteva lingurițe de piure fin de legume, de exemplu de morcov. Apoi, oferă-i lapte ca de obicei, până s-a săturat.
  • Dacă copilul nu acceptă morcovul, poți folosi alte legume (de exemplu dovleac, conopidă, broccoli, gulie, fenicul, păstârnac, zucchini). Poți folosi și legume congelate (bineînțeles, fără sos).
  • Cantitatea de legume este crescută treptat până la 100 g. Apoi, alte ingrediente sunt adăugate pas cu pas.
  • Dacă copilul s-a obișnuit cu legumele de aproximativ o săptămână, poți adăuga în piure și un cartof copt și o lingură de ulei de rapiță. În cele din urmă, poți adăuga 30 g carne macră și 1,5 linguri suc fructe.
Folosirea în procesul de difersificarea a unei game variate de alimente este încurajată (de exemplu, diferite tipuri de legume), precum și folosirea unor cantități mici de paste și alte cereale, de preferat din grâu. Înlocuiește ocazional carnea cu pește, precum somonul.
La finalul primei luni de diversificare, o porție întreagă de lapte ar trebui să fi fost înlocuită de piure la masa de prânz. Dacă copilul mănâncă întreaga cantitate de piure/budincă, nu va mai avea nevoie de lapte la final. Durata perioadei de diversificare depinde de la copil la copil. Poate varia între cateva zile până la săptămâni.

SFAT: piureurile și budincile făcute în casă pot fi și ele congelate pentru păstrare.

Notă: când folosiți piureuri din comerț, adăugați de 5 ori pe săptămână carne, deoarece conținutul de carne al produselor industriale este în general mic. 

Între 6-8 luni: budinca de cereale cu lapte integral

La aproximativ o lună după introducerea primului piure, masa de după amiază sau seară va fi treptat înlocuită cu o porție de budincă de lapte cu cereale, cu suc de fructe bogat în vitamine sau piure de fructe.
  • La prepararea budincii poți folosi lapte cu 3,5% grăsime, formulă (lapte praf), lapte integral pasteurizat, lapte ESL sau UHT. Laptele raw sau certificat nu ar trebui folosit. 
  • Dacă cumperi budincă deja preparată, alege produsele cu compoziție similară budincii făcute în casă. Acestea trebuie să conțină ingrediente puține, să fie fără aditivi inutili precum cacao, ciocolată, zahăr sau arome. Adaosul de vitamine, minerale și lactobacili nu este necesar.

Între 7-9 luni: budinca de cereale și fructe

Budinca de cereale cu pulpă de fructe, fără lactate, este, la aproximativ o lună după introducerea celei de-a doua mese diversificate, preferabilă pentru masa de după amiază.
  • Cerealele integrale pentru bebeluși (preferabil fără zahăr) sunt amestecate cu puțină apă, fierte și lăsate să se umfle. Semolina / grișul se amestecă în apa fierbândă.
  • Fiind caldă, budinca se amestecă cu fructe de sezon și ulei de rapiță. 
Budinci de felul acesta sunt disponibile pe piață. Și în acest caz trebuie acordată atenție ingredientelor, să fie similare celor preparate în casă și să nu conțină lactate. Dacă nu conțin grăsimi, adaugă tu înainte de masă. De asemenea, verifică să fie făcute din cereale integrale.

Alăptarea după diversificare

Chiar și după introducerea alimentelor de diversificare, continuă să alăptezi. Dacă înțărci copilul, îi poți oferi biberon de lapte praf. 
  • Laptele integral nu este recomandat în primul an de viață, deoarece este sărac în nutrienți importanți, precum iod, fier, cupru.
  • Laptele de vacă ar trebui folosit în primul an de viață doar în cantități mici, adică la prepararea piureurilor și budincilor de cereale.
  • Oferirea laptelui de vacă pentru băut trebuie amânată pentru finalul primului an de viață, și atunci va fi în contextul mesei cu pâine. Nu ar trebui oferit lapte raw copilului.
Alte produse pe bază de lapte, precum brânza proaspătă sau iaurtul cu fructe, ar trebui evitate în primul an de viață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu