marți, 24 februarie 2015

Diareea

Care sunt cauzele diareei?

Scaunele moi sau apoase, apărute brusc la un copil anterior sănătos, sunt de obicei expresia unei afecțiuni gastro-intestinale infecțioase. Pot fi însoțite de vărsături sau febră, anterior sau simultan cu debutul diareei. Cauzele cele mai frecvente ale infecției sunt rotavirusul, norovirusul sau bacteriile din mâncare contaminată. Acești patogeni atacă mucoasa intestinală direct sau prin toxinele pe care le produc. Astfel, intestinul lezat nu mai reușește să absoarbă corect apa și sărurile (electroliții) din chim. Scaunele apoase survin cu o frecvență mare, ducând la deshidratare. 

Cât de periculoasă este diareea?

Sugarii și copii sub 2 ani reprezintă categoria cu cel mai mare risc. La copii mici, diareea severă, în special însoțită de vărsături, poate duce la deshidratare importantă în câteva ore.

Ce trebuie să fac?

Cea mai importantă măsură este înlocuirea electroliților pierduți prin diaree și vărsături. Acest lucru se poate face cu ajutorul soluțiilor de rehidratare. Cele disponibile pe piață conțin cantitatea optimă de săruri (sodiu, potasiu etc.) și glucoză sub formă de pulbere sau lichid. Soluțiile de rehidratare trebuie administrate după reluarea toleranței digestive (dacă copilul varsă, nu i se vor administra lichide sau mâncare timp de 30 minute - 4 ore).

Sfaturi utile

  • dizolvați pulberea de rehidratare în apă; nu folosiți lapte, ceai sau băuturi răcoritoare!;
  • cu cât reușiți administrarea mai precoce a sărurilor, cu atât copilul își va reveni mai bine; aveți însă în vedere că administrarea se va face lent, în cantități mici;
  • o idee bună este să țineți în farmacia casei câteva doze de săruri de rehidratare, în caz de urgență.

Cât de multe lichide sunt necesare pentru copilul meu?

Cantitatea necesară depinde de vârsta și greutatea copilului, precum și de cantitatea de fluide pierdută prin diaree și vărsături. 
  • Dacă copilul are semne de deshidratare (limba uscată, albicioasă; ochi înfundați; agitație; sete frecventă / continuă), necesită 40-50 mL/kgc soluție rehidratare, administrată în primele 3-4 ore.
  • Dacă copilul nu este deshidratat, este suficientă înlocuirea pierderilor: sugarii - 50-100 mL, iar copii mici - 100-150 mL, cantitate administrată după fiecare scaun diareic sau vărsătură. 

Cum administrez cel mai bine soluția de rehidratare?

Soluția poate fi oferită copilului rece sau la temperatura camerei.
  • Dacă varsă, copilul va primi inițial o linguriță de lichid la 2 minute. În caz de refuz, cantitatea poate fi administrată cu seringa (eventual seringa dozatoare de la un medicament terminat). După ce s-a reușit administrarea unei cantități de 100-200 mL lichid în această manieră, se poate trece la cantități mai mari, din cană sau sticlă (30-50 mL la 15 minute). 
  • Dacă nu varsă, copilul poate primi din start cantități mai mari de lichide.

Când pot relua alimentația?

Intestinele necesită energie pentru a se vindeca. Dacă alăptezi, poți folosi soluțiile de rehidratare între alăptări. De îndată ce copilul este bine hidratat din nou (în general după 3 - maxim 4 ore), poți reveni la mâncarea obișnuită. Laptele (sân sau formulă) va fi administrat în concentrația normală (nu diluat), iar alimentația nu va fi restrictivă. Sunt convenabile produsele bogate în amidon: paste, budinci, cartofi, pâine sau biscuiți. Chiar și grăsimile sunt permise. Abține-te pentru câteva zile de la mâncăruri și băuturi zaharoase, în special sucuri și băuturi carbogazoase din comerț. 

Medicamentele

Administrarea unei multitudini de medicamente este nu doar inutilă, ci și periculoasă în cazul diareei la sugar și copil mic. Există totuși anumite medicamente care pot scurta durata diareei dacă sunt administrate precoce și pot susține terapia cu soluții de rehidratare. Decizia de a folosi antidiareice trebuie luată împreună cu medicul pediatru. Repausul alimentar prelungit și regimul de diaree îndelungat, cu alimente sărace în grăsimi, sunt neadecvate tratamentului. 

Chiar și cu susținerea adecvată, diareea durează de obicei 2-3 zile.

În acest timp, oferă-i copilului lichide cât mai multe. Chiar și în diareea apoasă, continuă cu soluțiile de rehidratare.

Adresează-te medicului dacă:

  • copilul are sub 7 luni sau sub 8 kg (în special prematurii);
  • copilul are patologie asociată, în special a intestinului, rinichilor sau boli metabolice;
  • copilul are febră înaltă (peste 39,5°C);
  • copilul se poartă neobișnuit: este slăbit, iritabil, plânge ascuțit, nu mănâncă bine;
  • copilul are scaune apoase numeroase și în cantitate mare (de exemplu peste 8-10 scaune/zi);
  • copilul prezintă vărsături incoercibile (nu se oprește din vărsat);
  • copilul refuză soluțiile de rehidratare, în ciuda semnelor de deshidratare;
  • copilul are stare din ce în ce mai gravă, în ciuda administrării soluțiilor de rehidratare;
  • copilul are diaree bogată în sânge (nu firicele);
  • tu te simți depășită de situație sau nesigură. 

Cum previn diareea?

  • Alăptarea, chiar și parțială, protejează împotriva anumitor infecții, inclusiv cele responsabile de diaree.
  • Evită infecțiile transmise prin mâncare: folosește întotdeauna lapte proaspăt și prepară termic bine carnea și ouăle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu